Home » Gedichten » Op rijm » Miss Belgiës doornenkroontje

Miss Belgiës doornenkroontje

De sonnettette (of het snelsonnet) is een door Driek van Wissen (voormalig Dichter des Vaderlands van Nederland) vaak gebruikt genre met een onderwerp uit de actualiteit. Ter gelegenheid van het verschijnen van de bundel De laatste jaren, met de mooiste sonnettettes van Driek van Wissen, organiseerde het Dagblad van het Noorden een competitie. Er waren 483 inzendingen en de jury koos er de voor hen beste tien uit, waaronder mijn inzending. Deze tien werden gepubliceerd in het dagblad van 27 januari 2011, gedichtendag.

De sonnettette is een gedicht in vaste vorm, een tot zes regels verkort sonnet dat als rijmschema ABBA CC heeft. De uiteenzetting vindt plaats in de eerste vier regels en daarna volgt de conclusie, de chute. Het metrum is een vijfvoetige jambe, dus afwisselend onbeklemtoonde en beklemtoonde lettergrepen.

Hoera, er is een nieuwe miss in ’t land.
Het is – alweer – een Vlaamse jongedame.
Ze is tweetalig, hoeft zich niet te schamen.
Al vindt men het wat vals langs Waalse kant.

Ach, hadden zíj op ’t Nederlands gezwoegd,
dan waren zij misschien niet zo missnoegd.

(Er was enige commotie bij de Waalse kandidaten voor de Miss België-verkiezing die de beoordeling van de jury niet onpartijdig vonden. Volgens de organisatoren van de wedstrijd moet Miss België tweetalig zijn, wat bij de meeste Waalse meisjes niet het geval was.)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *